Egy élő rocker közösség

Rock Lyuk Szigetszentmiklós

Pénzelosztás koncerteken

5+1 elszámolási módszer klub és zenész között

2015. február 04. - RockLyukSzigetszentmiklós

Zenészként az elmúlt 15 évben jó pár klubban megfordultam és jó pár elszámolási módot láttam. Ezek alapján állítottuk fel a Rock Lyukban is a "gázsi-irányelveket". Gondoltam összeszedem a lehetséges változatokat és mivel már írtam korábban, hogy itt két fontos szempont találkozik ezért megnézzük az alábbi cikkben zenész és klub szempontjából is a dolgot - és mellétesszük a saját tapasztalatainkat... Jó olvasgatást!

rockstar.jpg

1. Gyertek el és majd meglátjuk

A legalapabb kategória, nagyon sok klub működik így. Általában - hangsúlyozom: nem minden esetben - a vége az, hogy a klub részéról a következő mondatokból kapsz egyet:

"Hát lehettek volna többen!" "Nekem ez nem érte meg így igazából, már csak ráfizettem a bulira!" "Meghívlak egy sörre, de több nincs!"

Zenész szempontjából:

Rossz döntés "majd meglátjuk" alapon elmenni koncertezni! Ne érezd cikinek, hogy azt mondod előre (!!!!!) a klubnak, hogy "legalább egy minimumot szeretnél kapni, mit kell érte tenni" (és ebből a Mit kell érte tenni kérdés legalább olyan fontos, mint az, hogy egy minimumot szeretnél kapni)

Klub szempontjából:

Anyagi szempontból akár jó döntés is lehet, hiszen ha nincs lebeszélve a gázsi, akkor joggal mondhatod, hogy "hát nem volt megbeszélve", "nincs", stb... Ugyanakkor van egy másik szempont is: a klub hírneve! A zenészek ugyanis beszélgetnek egymással. Hamar eljut egy-egy klub híre szinte mindenhova a zenészek között és bizony a rossz hírek gyorsabban terjednek, mint a jók!

Minket most például Norvégiából keresett meg egy zenekar, valakinek az ajánlására! < Ez viszi előre a klubodat, papa!

A Rock Lyuk szempontjából:

Mi nem szeretjük egyeztetés nélkül hagyni ezt a kérdés. Ha nem kerülne szóba, az a feledékenység okán lehetséges. Kérjük, ha jelentkezel hozzánk, mindenképpen beszéljünk a dologról! Ha nem hoznánk szóba, akkor tedd meg Te, kérlek!

2. Ahány embert hozol, annyi a gázsi

Ez már egy konkrétabb, korrektebb dolog. Úgy működik,hogy van egy belépő, mondjuk 500 forint, amikor bejön valaki megkérdezik tőle a kapuban, hogy "Te melyik koncertre jöttél?" és behúznak egy strigulát a megfelelő zenekarnak és ennek arányában osztoznak a pénzen.

Zenész szempontjából:

Ha van közönséged és tudod mozgatni: kiváló választás, hiszen igazságos a rendszer.
Ha semmi közönséged nincs, akkor csak azért vállald el, hogy a másik banda közönségének hátha megtetszel. De utána légyszi ne mond el mindenhol, hogy ez egy szar elszámolási rendszer, ugyanis nem az!

Klub szempontjából:

Jó döntés, hiszen a kapu finanszírozza a fellépőket. Viszont számíts rá, hogy néhány okos majd megmondja, hogy miért igazságtalan az egyébként teljesen igazságos rendszer!

Rock Lyuk szempontjából:

Nincs tapasztalatunk még ebben az elszámolási rendszerben, de ki fogjuk próbálni.

Az a baj vele szerintünk, hogyha idejön egy zenekar mondjuk Esztergomból Szigetszentmiklósra, akkor nincs közönsége, de ismert akar lenni. Viszont a benzin neki is pénzbe kerül és ha nem is térül meg a buli, legalább jusson és maradjon is!

3. Elővételes jegy

Ez a legmegosztóbb elszámolási rendszer, amit csak ki lehetett találni... Persze ennek is vannak fokozatai!

Zenész szempontjából:

Szar, mert be kell fektetni némi pénzt. Általában 10-20 jegyet kell megvenni, ami 5-20.000 forint is lehet. Ha nem adod el, akkor rajtad rohad. Ha eladod, akkor meg kerestél rajta kb 4-5.000 forintot.

Ha nincs közönséged NE menj bele, mert csak ráfizetsz. (kivéve, ha olyan a főbanda, hogy megéri ennyiért előtte játszani)

Ha van, akkor az a tippem, hogy gyorsan mérd fel a terepet a következő módon: Hívd fel az 5 kedvenc rajongódat és mond el neki, hogy "Heló, játszunk a XY klubban ennyiért, Te vennél elővételeben jegyet és szólnál még 2 barátodnak?" > ha 5-ből minimum 4 igent kapsz, akkor jó eséllyel, hogy kijössz 0-ra és megéri a dolog.

Azzal viszont számolj, hogy az emberek nem nagyon szeretnek elővételes jeggyel koncertre menni, mert "mi van ha közbejön valami?"

Klub szempontjából:

Egy klubnak elég jó ez a konstrukció, hiszen nem csak a fellépőt fizetted ki kapuról, hanem még bevételed is volt - amiből ki tudod fizetni mondjuk a biztonságiakat meg a hangosítót... 

Rock Lyuk szempontjából:

Mi nem próbáltuk ki még, mert azon voltunk, hogy próbáljuk meg a belépőt a zenészeknek adni és a fogyasztásból fenntartani a többi dolgot. Ez van olyan buli, amikor jó ötlet és sajnos vannak olyan bulik, amikor nem éri meg. Ugyanakkor nem szeretjük az elővételes jegyeket!

4. Kapura

Amikor egy meghatározott belépőre jössz el a klubba játszani, de az a tiéd.

Zenész szempontból:

Igazságtalanabb rendszer, mint amikor strigulázzák, hogy melyik bandára hányan jöttek, bár az is igaz, hogy amatőr bandákról beszélünk, amikor is nem az a lényeg, hogy mennyi rajongód van, hanem hogy mennyi cuccot hoztál és mennyi költséged volt!

Ha osztozni kell akkor kevesebb marad / banda. 

Klub szempontból:

A kapu kifizette a fellépőt, moshatod kezeidet, ugyanakkor Neked is érdeked, hogy sokan legyen, hiszen a pultost, a jegyszedőt és a hangosítót abból fogod kifizetni, amit isznak és ugye az árunak beker ára is van...

Rock Lyuk szempontból:

Az egyik preferált kifizetési módunk, igaz mi bevezettünk egy sávos rendszert hozzá: Ha 0-10 fő érkezik a bulira, akkor a kapupénz a miénk, afelett a zenekaré! A másik fontos dolog, hogy ha egy estére több bandát rakunk egybe, akkor mindig az a fő banda, akivel először fixáltuk az időpontot. Neki adjuk oda a pénzt és ő osztja el a többiek közt aszerint, hogy ki mit hozott!

5. Fix gázsi

Ez különösebb magyarázatra nem szorul.

Zenész szempontból:

A legjobb. Megegyeztél, szóval várhatod a sült galambot!

Klub szempontból:

Rizikós. Olyannyira, hogy minden rizikót vállaltál egymagad. Okosan kell eldönteni, hogy melyik bandánál vállalod be.

Rock Lyuk szempontból:

Sokszor megyünk bele, de vannak kikötéseink. Például ha nincs minimum 10-20-30 ember (összegfüggő) akkor nem fizetjük ki, de ezt előre kikötjük. Sajnos sok zenész / zenekar egy fix összegért cserébe hajlamos nem reklámozni a bulit, csak azért mert innen már a hely rizikója! Mi így motiváljuk őket!

+1. Fogyasztásra

A kakukktojás, ami még elég gyakori zenészeknél: a fogyasztás!

Zenész szempontból:

Ha te csak a buli miatt csinálod, akkor ez elegendő lehet neked. Ha babérokra törsz, akkor szerintem ne add a tudásod és a zenéd oda pár sörért...

Klub szempontból:

Király ötlet, mert ezen óriásit spórolsz! Mindenki tudja, hogyha adsz 5.000 forint fogyasztást, az neked 1-3.000 forintba került maximum. 

Rock Lyuk szempontból:

Előfordul, hogy kérik és belemegyünk, de ez a banda döntése többnyire!

 

>> Kövess minket a Facebookon! <<

A bejegyzés trackback címe:

https://rocklyuk.blog.hu/api/trackback/id/tr827139359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása